Óvintézkedések bevásárláshoz a koronavírus idején

A bevásárlás egy olyan, a mindennapi rutin részét képező tevékenység, amely során nagyon könnyű megfeledkezni arról, hogy járványhelyzetben mennyi mindenre kell odafigyelnünk saját és embertársaink védelme érdekében.


Összegyűjtöttük mi az, amire érdemes odafigyelni:

1. Írjunk bevásárlólistát!
Azon túl, hogy segít nekünk abban, hogy ne felejtsünk el semmi fontosat, vagy vásároljunk felesleges dolgokat a háztartásunkba, azt is megelőzi, hogy vásárlás közben, a telefonunk után kutassunk a táskánkban, zsebünkben.

2. Használjunk gumikesztyűt!
A cérnakesztyű sajnos nem alkalmas a kórokozók elleni védelemre, ha tehetjük válasszuk az egyszerhasználatos alternatívát! Ne szégyelljük felvenni, hiszen rengeteg felülettel érintkezünk, mint a készpénz, a boltokban összefogdosott termékek, a tömegközlekedési eszközök kapaszkodói, a kilincsek stb.
Használata előtt és után is alaposan mossunk kezet!

3. Ne feledkezzünk el a szájmaszk használatáról sem!
Ezzel nem csak magunkat emlékeztetjük arra, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, de másokat is védünk az esetleges fertőződéstől. A maszkot úgy helyezzük fel, hogy orrunkat és szánkat teljesen elfedje. Illeszkedjen minél szorosabban, azaz a lefedett részek és a maszk között csak minimális rés legyen!

4. Mindig legyen nálunk papír zsebkendő!
Sosem tudhatjuk mikor tör ránk a tüsszentés vagy köhögés, esetleg mikor tudunk kisegíteni vele valakit.

5. Fertőtlenítsük a bevásárlókocsi fogantyúját!
Amennyiben nincs nálunk gumikesztyű, feltétlenül töröljük le, akár kézfertőtlenítővel is ezt a felületet, hiszen nap mint nap több száz ember érintkezik vele.

6. Próbáljunk legalább 1,5 méter távolságot tartani egymástól!

7. Válasszuk a bankkártyás fizetési módot a készpénz helyett!

8. Ne feledkezzünk meg a bevásárlószatyorról!
A többször használatos, környezetbarát bevásárlószatyrok esetében fordítsunk kiemelt figyelmet a fertőtlenítésre. Minden vásárlás után alaposan fertőtlenítsük le, vagy mossuk ki magas hőfokon, mosószerrel.

9. Fertőtlenítsük a megvásárolt termékeket!
Hazaérkezve, a megvásárolt termékeinket hagyjuk az ajtó előtt, szabaduljunk meg a
gumikesztyűtől és alaposan mossunk kezet. Az egyszer használatos szatyrokat dobjuk ki, környezetkímélő alternatívájukat mossuk, fertőtlenítsük. Az előre csomagolt termékeket forró, szappanos vízzel vagy fertőtlenítővel töröljük át. A zöldségeket, gyümölcsöket ecetes vízben áztassuk pár percig, ez nem csak a baktériumok és a vírus ellen hatásos, hanem a különböző növényvédő szerektől, permetektől is megtisztítja azokat.

10. Végül, ismételten mossunk kezet!